webwise met Websitebron!

Beeldschermen zijn steeds "breder" geworden; we zijn van bijna vierkant (4:3) naar breedbeeld (16:9) gegaan. En steeds groter, zodat in er principe meer informatie op zou passen.
Maar het moet wel overzichtelijk blijven, en rekening gehouden worden met oudere apparatuur.

Een regel die een halve meter breed is (b. v. op een 24" scherm) leest zeer ongelukkig. Een krant is niet voor niets in meerdere kolommen ingedeeld! Dat kan op een webpagina natuurlijk ook. Onderzoek toont dat voor een gemakkelijke leesbaarheid de optimale breedte van een kolom 66 tekens is.
Meerdere blokken met tekst of afbeeldingen naast elkaar maakt beter gebruik van grote schermen.

Websites worden tegelijkertijd ook vaker op kleine schermen weergegeven (smartphones, tablets). Die weliswaar vaak een hoge resolutie hebben en een pagina in zijn geheel kunnen tonen, maar wel erg klein. En dan wordt het 'pinch, spread & drag' ...
Daarvoor is "responsive web design" de oplossing. Hierbij worden de diverse elementen van de pagina automatisch vergroot en onder elkaar gezet als er een klein scherm gedetecteerd wordt. Menu's worden samengepakt in een knop om ruimte te sparen. Deze site past dat ook toe.

De eerder genoemde smartphones en tablets hebben vaak ook beperkingen. Geen Flash, geen muisaanwijzer, dus "mouse overs", zoals bijvoorbeeld automatisch openende submenu's of popups, zullen op zo'n apparaat niet werken.

Het beste advies zal dan ook meestal zijn om de hoogte en de breedte beperkt te houden, met meerdere kolommen of blokken te werken, en responsive web design te gebruiken.
En om essentiële zaken niet van Flash afhankelijk te maken of voor een alternatieve oplossing te zorgen.